"Gurmánka naozaj vonia ako staré dobré časy. Som rád, že Slováci vedia urobiť poriadnu, dobrú kávu." Anton, 46

Prečo vznikla káva GURMÁNKA alebo Ako to bolo s kávou na našom území

 

Čo nás podnietilo vytvoriť kávu Gurmánka? Smäd? Mlsné jazýčky? Láska ku káve? 

Áno, samozrejme. Ale  našim hlavným motívom pri tvorbe Gurmánky boli spomienky. Spomienky na detstvo, vôňu chrumkavého pečiva a čerstvej kávy, často namletej na ručnom mlynčeku.

Mnohí ju máme spojenú so starými rodičmi. Tí si ešte zo "starých dobrých" čias pamätajú naozaj dobrú kávu.

 
 
 

 

Káva za Rakúsko-Uhorska 

Dobrá káva našich babičiek a prababičiek pochádzala väčšinou z Kolumbie a dostávala sa k nám cez prístav v talianskom meste Terst, ktoré vtedy patrilo k územiu Rakúsko-Uhorska.

Kávová kultúra sa cez dvory panovníkov, Viedenskú a Budapeštiansku kaviarenskú kultúru dostala aj na územie Slovenska. Ľudia si kávu kupovali v obchodoch s rozličným tovarom a doma si ju mleli a pripravovali - buď zalievaním alebo v moka kávovare nazývanom aj koťogó.

Prvé balenia kávy boli častokrát v plechovkách, do ktorých sa okrem kávy balili aj čaje a obilninové - kávovinové nápoje, ktoré boli veľmi populárne.

Mešťania sa chodili špacírovať na korzá, kde vznikali útulné kaviarne. Stretávali sa tam všetci, umelci, intelektuáli, vedci aj obchodníci.

 

Obrázok z kavoviny.cz

 

Káva v socializme

S príchodom socializmu sa kávová kultúra začala meniť. Do ponuky sa dostala káva z bratského Vietnamu, častokrát menej kvalitná odroda robusty, ktorá postupne menila chute milovníkov kávy.

A keďže všetko malo byt priemerné, aby to nevytŕčalo, dostala aj najpredávanejšia káva svoje pomenovanie - "štandardka".

Aspoň, že predajne potravín núkali možnosť pomlieť si kávu ihneď po zakúpení.

 

Káva po otvorení hraníc

Ďalším zlomom bol príchod "západného štýlu" života. Z médií sa na nás valila kultúra úspechu a rýchlosti. Vo všetkom. Aj v káve. 

"Lyžicku instantnej kávy zalejete horúcou vodou a je to. Rýchle a pohodlné."

Tak tvrdila reklama.

Len zabudli povedať, že okrem rýchlej a pohodlnej prípravy nijaká iná výhoda takéhoto teplého nápoja neexistuje.

Instatná káva je dehydrovaný lúh. Je to káva, ktorú vo fabrike už raz zaliali a potom vysušili mrazením alebo vzduchom. Doma si ju tak človek zalieva znova. Instantná káva má veľmi nízku kvalitu.

 

Káva dnes

Našťastie, v posledných rokoch s vývojom spoločnosti, sa prirodzene čoraz viac zaujímame o to, čo jeme a pijeme. Dbáme na kvalitu potravín.

Vznikajú malí lokálni výrobcovia, ktorí do svojich produktov vkladajú aj niečo zo seba. A väčšinou sa snažia o čo najlepšiu kvalitu - aby boli potraviny poriadne, a chutili nám - tak ako kedysi.

Kávou GURMÁNKA chceme nadviazať na odkaz toho dobrého a zapamätaniahodného, čo v kávovej kultúre na našom územi vzniklo.

Vrátiť sa späť k ozajstnej kvalitnej káve, zrnkovej alebo mletej, prichadzajúcej cez prístav v Terste. Ku káve, pôvodom z Latinskej Ameriky, vhodne doplnenej o zapamätanú chuť kávy z Vietnamu, v čo najlepšej kvalite.

V klasickej plechovej dóze a so symbolmi tradície.

Tak ako kedysi.

A predovšetkým by sme k vám radi priniesli chuť a vôňu domova.